Undervisningsforløb - Gymnasiet
Matematik 1.g - Design af Skulpturer

Undervisningsforløb - Gymnasiet
Matematik 1.g - Design af Skulpturer

Matematik - Design af Skulpturer
Undervisningsforløb - Gymnasiet
Undervisningsforløb - Gymnasiet
Det kan ofte virke på elever som, at de ikke har nogle input i forhold til skolens æstetiske udformning. Dette forløb er centreret omkring et tænkt scenarie, hvor eleverne skal have mere indflydelse over skolens æstetiske udtryk. I dette scenarie har rektor åbnet for en konkurrence, hvor eleverne kan designe og producere skulpturer, som kan gøre skolen mere indbydende.
I dette forløb skal eleverne ved hjælp af 2D-modelleringsprogrammer designe og udregne prisen på deres egne skulpturer. Ved hjælp af programmerne og en viden om geometriske former skal eleverne arbejde selvstændigt med at designe en skulptur. Eleverne bliver motiveret gennem at kunne arbejde selvstændigt og udvise deres egen kreativitet. Elevernes kreativitet er dog begrænset af, at de skal kunne udregne skulpturens rumfang og overfladeareal, så de kan udregne dens materialeomkostning afhængig af ønsket materiale og overfladebehandling.
Herunder er et forslag til forløbets udformning som det fremgik i afprøvningen af forløbet. Der blev brugt 4 lektioner og 3 elevtimer på projektet.
Forløbet er opsat som at være et problembaseret undervisningsforløb, hvor eleverne har en høj grad af selvstyring i projektperioden. Læreren skal derfor i højere grad fungere som en vejleder end en videregiver af viden, læreren skal stå til rådighed med vejledning og råd, som eleverne kan bruge til at løse deres designopgave.
Eleverne bliver introduceret til problemet ”Kan vi ikke gøre skolen mere indbydende?”. Herefter bliver eleverne introduceret til selve opgaven, hvor de skal designe en skulptur med geometriske former.
Eleverne arbejder selvstændigt med at designe en skulptur og udregne prisen på de materialer, der skal bruges til denne. Under denne fase skal eleverne også skrive en rapport, som fremviser deres skulptur, fremlægger deres matematiske udregninger og beskriver den proces, de har gennemgået for at nå frem til det endelige produkt.
Dette forløb har en stor mulighed for at udvides med flere aspekter af teknologi og engineering samt iterationscyklusser. Hvis skolen/gymnasiet besidder adgang til 3D-printere, kan eleverne arbejde med at printe og udstille deres skulpturer således, at scenariet ikke længere er tænkt, men faktisk er håndgribeligt og virkeligt. I denne situation kunne evalueringen blive til en udstilling, hvor eleverne fremviser deres skulptur og udregninger for skolens rektor eller ledelse. Skulpturerne kunne også blive udstillet på skolens gange, hvor andre studerende kan afgive stemmer på hvilken skulptur, de helst ser udstillet permanent på skolen.
Downloade forløbet her:
Udviklet og gennemført af HTX, EUC NORD