Jump to content

STEMificering

Her kan du læse mere om STEMificeringsmodellen, se eksempler og få inspiration til hvordan du kan STEMificerer din undervisning

Eksempel på STEMificering af naturfaglige emnerEksempel på STEMificering af standard laboratorie forsøgLæringsmiljøet i STEMificeringsmodellen

STEMificering

Her kan du læse mere om STEMificeringsmodellen, se eksempler og få inspiration til hvordan du kan STEMificerer din undervisning

Eksempel på STEMificering af naturfaglige emnerEksempel på STEMificering af standard laboratorie forsøgLæringsmiljøet i STEMificeringsmodellen

STEMificering af din matematik- og naturfagsundervisning 
 
STEMificering er en undervisningsmetode, hvor du bevidst skaber øget nysgerrighed og motivation for din matematik- og naturfagsundervisning gennem at fokusere på anvendelsen af STEM kompetencer med inddragelse af metoder fra undersøgelsesbaseret læring (UBL) og Problembaseret læring (PBL). Derudover anvendes Creative Platform Learning (CPL) til at skabe et kreativt læringsmiljø, hvor eleverne får lysten og modet til at dyrke deres nysgerrighed og motivation. 


STEM står for (S)cience, (T)echnology, (E)ngineering og (M)ath, som tilsammen repræsenterer de områder matematik og naturfag uddanner til. STEMificering af din naturfagsundervisning handler kort fortalt om at tilrettelægge og facilitere din naturfagsundervisning så eleverne gennem UBL og PBL udvikler STEM kompetencer som ingeniører, teknologer, videnskabsfolk og matematikere bruger i deres job. Herunder finder du eksempler på færdigheder som kan være med til at udvikle elevernes STEM kompetencer: 

  • Stille spørgsmål til natur eller teknologi som efterfølgende kan undersøges
  • Formulere en hypotese som et muligt svar på spørgsmålet, og som kan testes
  • Udtænke forsøgsopstillinger der kan teste hypotesen
  • Indsamle (logge) DATA som kan analyseres ved hjælp af teori og/eller modellering
  • Have styr på sine variable (afhængige, uafhængige og kontrollerbare)
  • Tage forbehold for evt. fejlkilder i en forsøgsopstilling
  • At kunne designe og konstruerer forsøgsopstillinger
  • At sikre reproducerbarhed af et forsøg
  • Vælge og gennemføre matematiske modelleringer og analyser af data (f.eks. regressionsanalyser som anvendes på tværs af naturfagene)
  • Og hvilke STEM kompetencer der nu er relevante på det uddannelsestrin du underviser på. 

Du kan forstå STEMificering som en undervisningstilgang der skaber bedre sammenhæng mellem indholdet i matematikken og naturfagene indbyrdes. Fagene læres gennem udvikling af STEM kompetencer f.eks. i laboratoriet eller i et projektarbejde. Ved at fokusere på STEM kompetencerne bliver det lettere for eleverne at se sammenhænge på tværs af fagene og det går op for eleverne hvad det kan anvendes til. Med STEMificering opnår du følgende: 

  • De generelle kompetencer der hører til de fire områder S, T, E og M udvikles i alle naturfagene. F.eks. anvendes regressionsanalyse i alle fagene i gymnasiet.
  • Eleverne opnår en bedre forståelse af at det er de samme generelle kompetencer og de kan genkende og anvende dem på tværs af fagene. F.eks. i laboratoriearbejde og i arbejdet med fagenes opgaver.
  • Eleverne oplever konkrete sammenhænge mellem på den ene side pensum i matematik- og naturfagene og på den anden side ingeniørarbejde, videnskab og teknologi, hvilket virker motiverende.
  • Elevernes nysgerrighed stimuleres dermed både af mødet med naturen, af fagenes indhold samt karrieområderne indenfor ingeniør- og videnskabeligt arbejde, hvor viden om naturen stimulerer nysgerrigheden for teknologi såvel som omvendt.
  • Med STEMificering er det f.eks. oplagt at benytte sig af biomimetik eller biomimik som er emuleringen af ​​naturens modeller, systemer og elementer med det formål at løse komplekse menneskelige problemer. Biomimik anvendes både af ingeniører og videnskabsfolk. Den fokuserer på sammenhænge mellem natur og teknologi og er samtidig et godt bud på træning i at tænke bæredygtigt.  

 
Lær mere om STEMificering i følgende eksemplariske eksempler som kan bruges til inspiration uanset hvad dit fag er 
 
Eksempel på STEMificering af naturfaglige emner

Eksempel på STEMificering af standard laboratorie forsøg

Læringsmiljøet i STEMificeringsmodellen